81/2017. (V. 23.) számú Kincstár Közlemény

Kedves Kollégák!

Megjelent a Magyar Államkincstár 81/2017. (V. 23.) számú  közleménye, amely részletezi a 3/2017. (I. 23.) FM rendelet alapján a tejtermelőknek nyújtható kivételes alkalmazkodási támogatás igénybevételének feltételeit, valamint tájékoztatást ad az elektronikus úton történő kifizetési kérelem benyújtásának lehetőségéről, illetve a csatolandó dokumentumokról.

A közlemény és mellékleteit megküldöm. Az elektronikus felület 2017.05.31. 00:00 órától lesz elérhető, 2017.06.12. 24:00-ig.

A korábbi információk alapján a felületen meg fog jelenni a 2016.04.30. napi tejhasznú tehénlétszám, és a 2017.04.30. napi is, így egyértelmű lesz, hogy az ügyfél megfelel a támogatás feltételeinek. A megszemélyesített kérelemben szerepelni fognak az egyedazonosítók is, így ellenőrizhető, hogy a megfelelő egyedek kerültek a kérelembe. Feltehetően bármelyik törölhető, de az ellenőrzés és a kifizetésről szóló döntés kizárólag a NÉBIH által átadott adatok alapján fog történni. Hiába törölnek olyan egyedet, amely szerepelt az adatátadáskor a nyilvántartásban 2017.04.30-án, és később kijelentették, hogy a referenciaállomány létszáma alá menjenek.

Csak azok a tej és kettőshasznú egyedek támogathatók, amelyek a tenyészetben álltak április 30-án, legalább 23 hónapos kort elérték és volt ellésük.

Amennyiben van olyan tejhasznú egyed a kérelemben megjelöltek között, amelynek ellése holtellés volt, akkor a kérelemhez csatolni kell az állatorvos által kitöltött B4000 jelű, Állatorvosi igazolás holtellésről nyomtatványt. Az igazolás kiállítására hatósági és telepi ellátó állatorvos (kamarai bélyegzővel) egyaránt jogosult.

Ha a támogatási kérelemben szereplő egyednek nincs Magyarországon regisztrált ellése, akkor a kérelemhez csatolni kell a külföldön történt ellés tényét igazoló állatorvosi igazolást, melyre nincs rendszeresítve nyomtatvány.

A kifizetési kérelem módosítására a kérelem benyújtási határidején belül, legkésőbb 2017. június 12. napjáig van lehetőség. A módosításra nincs külön elektronikus nyomtatvány, a benyújtott kifizetési kérelem nyomtatvány újbóli megnyitásával, a megadott adatok javításával, majd újra történő benyújtásával lehetséges.

Mivel rövid a határidő, a felület megnyitása után jelezzétek, ha kérdésetek van, vagy valamilyen hibát észleltek.

A kettőshasznú fajta vonatkozásában információink szerint folyamatban van egy rendeletmódosítás, amely csak a 2015-től igénybe vett anyatehéntartás támogatás esetén zárná ki a támogatásból az adott egyedeket. Remélhetőleg 31-ig megjelenik. Ebben az esetben további információk, kérdések merülhetnek fel.

Üdvözlettel:

Németh Csaba

állattenyésztési szakértő

+36-70-436-0352