Tisztelt Tenyésztők !

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége szakembereket felkérve készített egy útmutatót a gümőkór elleni védekezésről, az állomány mentesítésével kapcsolatos tudnivalókról, amik a gazdákat segíthetik a fertőzés elkerülésében, illetve a mentesítésben.
Magyarország 2014 óta az EU által is elismerten mentes a gümőkórtól és elemi érdekünk, hogy ez így is maradjon. Az elmúlt években sajnos a korábbi időszakra jellemzőnél több – köztük pedigrés – állományban találtak TBC fertőzött marhákat és rendeltek el telepi zárlatot, forgalmi korlátozást, vágattak le emiatt több száz marhát, illetve az érintettek részleges vagy teljes állománycserét hajtottak végre.
Azzal a céllal készítette a MÁSZ ezt az útmutatót, hogy a jövőben elkerüljük vagy minimalizáljuk a figyelmetlenség, illetve hozzá nem értés miatti befertőződést és segítsük elő a fertőzött állományok hatékony mentesítését.
2019 decemberében új rendelet (56/2019 AM) jelent meg és helyezte hatályon kívül a 17 évvel korábbit (65/2002 FVM), ami szintén indokolttá tette az útmutató elkészítését.

Tudástár - AMIT A GAZDÁNAK TUDNI KELL a gümőkórról és a betegség elleni mentesítésről